Hjälper människor och organisationer att nå sina mål

Utvecklingspartner i Stockholm AB

Företaget och konsulten

Ulf-Johan Olson har bedrivit verksamhet i egen regi sedan 1972. Det började som så ofta med ett missnöje med sakernas tillstånd. Ulf-Johan läste då till psykolog samtidigt som han arbetade på halvtid som forskningsassistent vid Marianne Frankenhausers forskningsgrupp på Psykologiska institutionen i Stockholm. Den dåvarande grundutbildningen var i flera stycken föråldrad och handlade inte tillräckligt om människors samspel och relationer. Förutom att vara aktiv i fakultetens studentråd, ledde det till att Ulf-Johan Olson tillsammans med Mats Olof Olsson startade en utbildning i Existentiell psykologi och fick denna godkänd som universitetscirkel för Studiefrämjandet. Det gensvar som studiecirkeln fick ledde till en utveckling av ytterligare en utbildning - Existentiell psykoterapi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från 1973-1977 arbetade Ulf-Johan tillsammans med Gunlög Skoglund (nu Marnell) med uppdrag som familjebehandlare i Österåkers kommun. Uppdragen övergick så småningom i halvtidsanställningar. Övrig tid ägnades åt olika behandlings- respektive handledningsuppdrag, samt socialt grupparbete vid RMH, numera RSMH. 1978 till 1982 utbildade Ulf-Johan familjeterapeuter i Sverige och internationellt. Det senare genom Centre for Therapeutic Communication i London.

Från att först ha bedrivits som  tillfällig förvärvsverksamhet övergick verksamhets-, handlednings- och utbildningsuppdrag i enskild firma (UV-Konsult)1976 och från 1982 i aktiebolaget UV-Partner AB. Under denna tid tillkom utredningsuppdrag, ledningsutveckling och ledningsstöd, internkonsultutbildningar och kvalitetssäkring. I samband med att Ulf-Johan rekryterades till Ernst & Young (EY) i december 1997 för att bygga upp företagets konsult- och förvaltningsrevisionsverksamhet gentemot landstingen, likviderades UV-Partner AB. När Ulf-Johan bestämde sig för att återigen arbeta i egen regi 2006 startade han Utvecklingspartner i Stockholm AB.

Substansen i verksamheten består av konsulten, hans nätverk och bibliotek. Här finns erfarenheter och lärdomar som samlats under ett 45-årigt yrkesliv som uppdragstagare och konsult.

Varje framgångsrik konsultinsats är frukten av att konsultens särskilda expertis och erfarenhet används på ett kreativt sätt och samverkar med den kompetens som finns i uppdragsgivarens organisation. Det gäller oberoende av uppdragets karaktär - och speglas i de olika företagsnamnen sedan 1976. Därav beteckningen utvecklingspartner.

Ulf-Johan Olson är seniorkonsult, leg psykolog och certifierad kommunal revisor (det sistnämnda 2005-2010) med stor erfarenhet av att arbeta med både människor och organisationer. Ulf-Johan är född 1951 och har cirka 45 års erfarenhet som konsult inom olika områden och med olika inriktningar. Fram till ”halvtid” var kommunerna de största uppdragsgivarna, främst inom socialtjänsten. Därefter har det främst handlat om styrningen av hälso- och sjukvården, inklusive tandvård, på lokal, regional och nationell nivå. Inom de stora regionerna har uppdrag även genomförts inom kollektivtrafiken.

Tiden på Ernst & Young ägnades  åt uppdragsverksamhet och att bygga upp konsult- och förvaltningsrevisionsverksamheten gentemot landsting och regioner. Arbetet inkluderade även statliga myndigheter med hälso- och sjukvårdsansvar. Han koordinerade också det svenska företagets arbete gentemot EU-kommissionen och Världsbanken tillsammans med ett europeiskt team inom Ernst & Young. Inom revisionsområdet utvecklade han den kommunala revisionens syn på väsentlighet och risk. I branschtidningar och på seminarier kritiserade han God sed  inom området för att den inte såg revisionsrisken som central i revisorernas riskanalys, utan endast riskerna i verksamheten. Efter åtta år som seniorkonsult, director och nationellt samordnare för landstingsverksamheten återgick Ulf-Johan till egen verksamhet den 1 juli 2006.

Även fortsättningsvis arbetade Ulf-Johan främst med hälso- och sjukvårdens styrning, struktur och sjukvårdssystemets effektivitet. Detta gjordes på både nationell och regional nivå.  Inom Socialstyrelsen har han främst arbetat med strategiska frågor kring kunskapsstyrning och gjort flera uppföljningar och analyser av olika delar av den nationella och regionala kunskapsstyrningen. Övriga uppdrag inom myndigheten har bl a rört cancervårdens struktur och regionala onkologiska centras roll i cancervården, Socialstyrelsens cancerrapport till Regeringen samt projektledare för arbetet med Nationella riktlinjer för tandvården under dess inledande skede.

För SKL har ett flertal uppdrag genomförts kring huvudmannens samordning av arbetet med kunskapsstyrning och utvecklingen av det nationella programrådsarbetet. På uppdrag av Socialstyrelsen och SKL har Ulf-Johan beskrivit och analyserat huvudmännens nuvarande system och strukturer för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvården samt hur den nationella och regionala nivån samverkar i dessa frågor. Motsvarande arbete gjordes därefter för socialtjänstens kunskapsstyrning. Ulf-Johan har också bistått Socialstyrelsen och ytterligare 5 myndigheter i arbetet med att uppdatera en nationell modell för kunskapsstyrning. 2012 gjordes en kartläggning och analys av nationella kunskapscentrum och regionala kunskapskluster inom socialtjänsten. På uppdrag av Svenska Epilepsiförbundet har Ulf-Johan analyserat epilepsivårdens förutsättningar och möjligheter till en effektivare kunskapsstyrning.

För Tandvårds– och läkemedelsverket (TLV) har Ulf-Johan genomfört en organisationsanalys (2009) som låg till grund för en ny organisation samt tagit fram ett underlag för att på försök göra hälsoekonomiska bedömningar av sjukhusens rekvisitionsläkemedel (som inte ingår i läkemedelsförmånerna).

Ulf-Johan var rådgivare när Inspektionen för vård och omsorg (IVO) bildades, han har tagit fram underlag för riskbedömningar och varit handledare/rådgivare när det gäller hur analyser av huvudmännens styrning och ledning kan utformas i syfte att förbättra nuvarande tillsyn.

Uppdragen inom landsting och regioner har genomförts på uppdrag av  ledningsorganisationen eller från revisorerna. De har spänt från analyser av styr- och ledningssystem till specifika verksamhetsområden. Några exempel:

· Ett stort antal revisionsrapporter om konsekvenserna av regionbildningarna i Västra Götaland och Skåne. T ex Sahlgrenskas roll som motor i den regionala sjukvården och genomförandet av Skånsk Livskraft.

· Utvärderingar av prioriteringsarbetet, organiseringen av vårdprocesser och vårdkedjor samt väntetider i flera landsting

· Analyser av hälso- och sjukvårdens strukturer och olika verksamheter, t ex primärvård/närsjukvård/länssjukvård/regionsjukvård/högspecialiserad vård.

· En rad olika specialiteter/verksamheter och deras organisation har granskats, t ex primärvård, hjärtsjukvård, barnsjukvård, förlossning, anestesi, internmedicin, reumatologi, hematologi, cancer/onkologiska centra, geriatrik/stroke, laboratoriemedicin, akutsjukvård, psykiatri och rättspsykiatri, samhällsmedicin, hantering av avlidna, tandvård, handikappverksamhet etc. 2011 gjordes en omfattande genomgång av vårdflödena inom geriatriken för SLL. Analys av den laboratoriemedicinska verksamheten i Region Skåne och förslag till en regionövergripande organisation.

· Projektledare för Region Hallands utvärdering och analys av vårdvalet i primärvården och framtagande av förbättrade förfrågningsunderlag 2014-2015.

· Analyser och utvärderingar av regional utveckling och kollektivtrafik

Bland Ulf-Johans övriga erfarenheter finns på 1980– och 1990-talet chefsrådgivning till enskilda ledare och till ledningsgrupper. Han ledde kurser i problemlösning och effektiv konsultation och har arbetat som konsult inom socialtjänsten. Bl a genomförde han fyra årslånga utvecklingsprojekt i Svenska Kommunförbundets serie ”Vård på hemmaplan”, där han hjälpte ett 40-tal kommuner att starta olika öppenvårdsverksamheter. Ulf-Johan har också gedigen erfarenhet av äldre- och handikappomsorg där han arbetat med utveckling av beställarfunktionen och biståndsbedömare, utveckling av kvalitetssystem inom särskilda boenden och öppen hemtjänst, ledarstöd och ledningsutbildningar, upphandling av tjänster i konkurrens etc.

Genom sin grundutbildning har Ulf-Johan också stor erfarenhet av psykosocialt behandlingsarbete. Han är utbildad familjeterapeut och utbildade själv familjeterapeuter i Sverige och i London mellan 1978-1982. Han har från denna tid även stor erfarenhet av krisbehandling och akutpsykologi. Ett annat erfarenhetsområde där han utvecklade nya arbetsmodeller har varit urval i samband med rekrytering (bl a för Data Logik och Guide datakonsult).

Ulf-Johan har varit en flitig skribent i fackpress och dagstidningar. Tillsammans med Ann Claesson skrev han ”Lust att leda - ledarskap för resultatenheter”, (Uppsala Publishing House, 1992). Redaktör (och författare ) för Nya vägar i Socialt arbete (Skeab 1986).  Ulf-Johan har också intervjuats vid många tillfällen i dagstidningar och radio kring olika professionella frågor. Hans senaste artikel Vem är jag? Dagens svenska läkare på jakt efter en identitet (tillsammans med Per-Anders Flordal) publicerades i Läkartidningen 2015.